tisdag 4 maj 2010

År 7: Frågesport om Grekiska Antiken

Så är det snart dags för deltävling två i ämnet "Äldre kulturer vi minns!" Turen har den här gången kommit till det gamla antika Grekland där ni ska sättas på prov i frågor som "vad hände då?" och "vad var det fiffiga i det?"



För att ni ska få lite försmak så tänkte jag här ge lite tips om vad vi har gått igenom och naturligtvis vad som kan komma upp i tävlingen.

  1. Vi började med att prata om vad som gjorde att Kreta och Mykene kunde ta ganska mycket av makten i Medelhavsregionen ungefär 2000 f.Kr. Ni fick också reda på vad som avslutade deras tid vid makten.
  2. I nästa avsnitt var det Fenicierna och deras fiffiga uppfinningar vi gick igenom. Det mesta handlar om handel som är väldigt viktigt för att en civilisation ska nå framgång. Fenicierna var sjöfarare och handelsmän och var bland de första som även började handla med information tack vare en annan fiffig "uppfinning".
  3. I det tredje kapitlet gick vi igenom hur de grekiska stadsstaterna växer fram. Ni borde också veta varför en liten stad kunde bli en egen stat och varför de inte slog sig ihop med andra städer på direkten. Grekerna ger sig ut på kolonijakt och då blir perserna arga på dem eftersom de koloniserade "deras" land.
  4. Perserna var förhållandevis goda mot de folk de besegrade i krig men de fick nog av grekerna och anföll de små stadsstaterna. Ett av de mer kända slagen är det vid Marathon som har fått ett "springlopp" uppkallat efter sig. Grekerna lyckas faktiskt hålla perserna borta trots att perserna var många fler och duktigare krigare. Åter igen utnyttjade grekerna geografin till segra i strid.
  5. Krigarstaten Sparta var speciell eftersom de bara hade ett mål för sin befolkning och det var att förbereda för strid. Uttrycket "att leva spartanskt" kommer från deras sätt att leva.
  6. Demokratin kommer från det gamla Grekland och vi är stolta över att hålla på denna tradition. vad demokrati betyder och hur det fungerar ska du nu veta men också att man alltid måste kämpa för att behålla och utveckla demokratin.

Vi hoppade över några stycken och dök ner igen i avsnitt
10. Alexander den store var en fantastisk krigare som erövrade stora delar av det persiska riket det sträckte sig vida omkring och Alexander lyckades faktiskt att bli ganska populär. Hur kan en krigare som erövrar ditt land bli populär? Konstigt men så kan det vara. Alexander, den store krigaren, dog snöpligt på grund av en av de orsaker till att människans stora riken ibland slutar att existera. Snopet nog så dog han bara 33 år gammal.



Hellenismen kommer ur Alexanders död och det är en blandkultur som tar det bästa från olika kulturer och gör det till en populär kultur i Europa. Många olika saker har vi "ärvt" från Hellenismen, däribland byggnadsstilar och t.ex. teater.

Oj, det var mycket det här men intressant. Lycka till på frågesporten och må de gamla grekiska gudarna stå dig bi.

PS. jag höll på att glömma att vi även lärt oss lite grekiska bokstäver och några få ord därtill. Hoppas att du kommer ihåg lite av det också till frågesporten!

Hälsar
Lars

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar