tisdag 8 mars 2011

År 9: Uppsats om Fattiga och rika länder

Samarbete med svenskan

Under sex veckor skriver klassen en uppsats om fattiga och rika länder i världen. Uppsatsen är ett samarbete mellan svenskan och so där främst mål i geografi och samhällskunskap behandlas.

För att uppsatsen ska bli en uppsats så måste man följa någon typ av mall och den presenteras nedan.

Att skriva en uppsats
Inledning:
I inledningen ska du fånga läsarens intresse och presentera ditt ämne. Varför har du valt just detta ämne? Varför är du intresserad av just detta ämne?

Syfte:
Vad är syftet med uppsatsen? Vad vill du ta reda på med uppsatsen? Syftet ska kunna sammanfattas med en till två meningar?

Frågeställningar:
Bryt ned syfet i frågor. Frågorna får inte ha ja och nej som svar utan ska gå att diksutera kring. Två till tre frågor är lagom.

Metod:
Vilken metod har du använt för att komma fram till resultatet? Du kan t.ex. söka på internet eller i bibliotek men du kan även intervjua någon eller hitta information på annat sätt.

Fakta:
Nu presenterar du alla fakta och har en diskussion om ämnet. Det är här som själva brödtexten är. Du kan dela in detta stycke i underrubriker för att få bättre ordning på upsatsen. Försök att vara så opersonlig som möjligt här.

Sammanfattning:
Nu sammanfattar du din uppsats kort. Upprepa syfte och frågor och diskutera om du har fått svar på dina funderingar. Här kan du även bli personlig och diskutera egna idéer.

Källor:
(Exempel på källor)
Bok: Wahlberg, Karin (2007) Tröstaren. Stockholm: Bonnierförlagen.

Uppslagsverk: Nationalencyklopedin (1989-1996). Höganäs: Bra Böcker

Nätet: Wikipedia-Den fria encyklopedin /Källförteckning (Senast uppdaterad 2009-10-31) [Elektronisk] Tillgänglig: http://sv.wikipedia.org/wiki... [2010-01-11]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar